onsdag 30 januari 2013

Glutenfri hälsomüsli

Idag passade jag på att göra en stor sats müsli till mig som älskar att äta yoghurt och kesella i tid och otid ;) Müsli piffar alltid till det och mättar bra. Det här blev en riktigt god hälsovariant!

Glutenfri hälsomüsli för oss som tål havre
7-8 dl havregryn
1 1/2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl fibrex
2 msk ljusa pysilliumfrön
1 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk rapsolja
2 msk honung eller sirap
1 dl torkade aprikoser

1. Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke (ej de torkade aprikoserna!).
2. Grovhacka mandel och hasselnötterna och häll ner i bunken.
3. Rör ner vatten, olja och honung/sirap i bunken, blanda väl och häll sedan ut allt på en plåt.
4. Sätt in plåten mitt i ugnen, och rosta tills müslin fått en fin färg och är helt torr, ca 15 min. Passa noga och rör ofta, müslin bränns lätt!
5. Låt müslin kallna på plåten
6. Grovhacka de torkade aprikoserna och rör ner i müslin när den har kallnat.

-> Förvara müslin i en tätsluten burk i rumstemperatur.

tisdag 29 januari 2013

Lönehelg

Har inte hunnit blogga på 1 vecka, har hänt massor så det har vart fullt upp!
I fredags kom mina bästa vänner hit på besök! Det är alltid livat och galna upptåg när vi ses så jag hade längtat efter denna helgen länge!
Det blev afterwork på kåren i fredags och klockan på ringning lördag morgon för att åka till Gekås i Ullared och shoppa.
Lönehelg, man kan tänka sig att det skulle vara galet mycket shoppingfolk, men nej, det var mindre folk än på länge... Ylva och jag fick fyllt hela bilen med gula kassar, lite skor och en GPS till mig. En sväng in i outlet sexbutiken, det finns allt skumt folk där inne som smygläser porrtidningar eller klämmer på grejer de aldrig vågar köpa.
Jag köpte en megastor luftmadrass med, större än min egen säng, som jag ska släpa ner till Ylva om 2 veckor när det blir inflyttningsfest där och galet mycket folk som alla måste sova över! längtar redan :)

Lördagskvällen bestod av utgång såklart! Kvällen blev fylld av intriger, hångel och avslöjanden, galet och knasigt, men vi hade kul och det var som gjort för skvaller heeeela söndagsmorgonen ;)

Vissa människor trivs man verkligen ihop med, där det liksom aldrig blir en tyst stund och där man alltid lyckas skratta och ha kul ihop....Emma och Ylva är sådana vänner, tur att det bara är lite drygt 2 veckor tills vi ses igen!

tisdag 22 januari 2013

Med livet som insats

Hejhopp!
-13 grader i helgen och "bara" -6 grader nu...Det i kombination med att cykelbanorna är någorlunda rena och ALLA halmstabor utan vi inflyttade cyklar trots vinterväglag gjorde att jag igår satte mig på cykeln till skolan, och det gick väl bra...!? Med livet som insats skulle jag vilja säga....Kom till järnvägsviadukten, hyfsat lång nedförsbacke, började rulla och.....det var supermoddigt!!! Låg stora snökakor och kom man minsta lilla ur spår så blev det inte kul! Hann överväga att hoppa av, men då var jag redan uppe igen. Klarade mig helskinnad både till och från skolan, men nej. Jag erkänner. Jag är ingen äkta hallänning! Är det snö så blir det promenad! Cykeln får vänta till våren! :)

På tal om något helt annat så ska på min första intervju som sjuksköterska om 2 veckor!!! Slängde iväg en ansökan nu i söndags (2 dagar sedan!!!) och idag ringde dom redan och ville ha mig på intervju!! I Linköping :D
TJOHOOOO....
Ikväll ska här pluggas njure och dialys, var ett tag sedan jag läste det så det kan behöva fräschas upp en aning ;)

söndag 20 januari 2013

Glutenfri fullkornslimpa



Tänkte fylla på brödförrådet i frysen lite inför kommande praktikperiod när det blir stressigt med tidig morgon, sen kväll och uppe mitt i natten, så morgonen består av lite bakning :) Tänkte förnya mig lite och inspirerades av receptet på Finax gröna förpackning. Utgick från det även om jag la till och tog bort, och det blev riktigt bra bröd :)
 
Glutenfri fullkornslimpa
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
1 1/2 msk brödsirap
2 tsk brödkrydda
1 tsk salt
ca 7 dl grov, glutenfri mjölmix (Finax gröna)

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om och rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt salt, brödkrydda, olja, sirap och det mesta av mjölmixen.
3. Rör ordentligt, helst i assistent, tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Olja en avlång brödform och häll upp degen i formen. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
5. Grädda brödet i 200grader i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter.

Låt brödet kallna på galler under bakduk.   
Skiva upp brödet och frys in i påsar så blir det lättare att ta upp några skivor i taget eftersom glutenfritt bröd gärna torkar och blir smuligt annars.

lördag 19 januari 2013

Tacogratäng



Min goda tacogratäng, 5-6 port
500g blandfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda el. egengjord (spiskummin,salt,vitpeppar,vitlökspulver)
1 förp krossade tomater (ca 400g)
1 1/2 burk cremé fraiche
3 dl riven ost
1 påse (200g) tortillachips, naturella el. med ostsmak

1.Sätt ugnen på 200grader.
2. Stek köttfärsen smulig och genomstekt i en teflonpanna. Skala och finhacka den gula löken och låt fräsa mjuk tillsammans med färsen.
3. Tillsätt kryddmixen eller krydda själv.
4. Rör i de krossade tomaterna och låt puttra en liten stund.
5. Rör ihop cremé fraiche och 2 dl av osten i en skål. Bred ut hälften av ostblandningen i botten på en avlång ugnsform.
6. Strö ut halva påsen (ca 100g) tortillachips ovanpå ostblandningen i formen. Häll på köttfärsblandningen. Bred på resten av ostblandningen och lägg sedan på de resterande tortillacipsen. Toppa med den sparade rivna osten (1 dl).
7. Sätt in mitt i ugnen i ca 15 min eller tills osten har en gyllene färg.

Servera med de grönsaker du brukar ha till tacos ex. majs, gurkstavar, finskurna tomater och strimlad isbergssallad.

Underbara lördag!

Har man blivit gammal när man tycker att det är helt Uuuuunderbart ute när det ligger massa snö, är -10 grader och strålande sol på snön som gnistrar som diamant? Förr hade jag gnällt att det var för kallt för kortjacka och kjol, men nu tycker jag verkligen att det är fint!
Pälsade på mig ordentligt och tog 1 timmes powerwalk nu efter lunch och det var så skönt! Solen var så stark så att jag hade behövt solbrillor på och jag blev sådär härligt kall och rosig på kinderna :)
Väl hemma är det helt galet gott och välbehövligt med en stor kopp kaffe!
Har gjort mitt duktiga för i dag, 1 timmes styrkepass och 1 timmes PW och klockan är inte mer än 14! Härliga lördag!
I kväll blir det tacogratäng och vin :D
Ut och njut i det fina vädret trots kylan kära vänner, det känns skönt efteråt!

fredag 18 januari 2013

Fyfan va gött!

Tentan är gjort och nu är det full fart mot tentafesten!
Systemet nästa och sedan blir det bowling följt av utgång med delar av klassen ikväll. Mycket trevligt och välbehövligt efter allt plugg!
Vi hade tentatid i 5 timmar (till 14.00) och tentan var på 21 frågor, men kl 11 var jag klar, hade skrivit 9 fulla A-4 sidor och läst igenom tentan 2 gånger, så jag lämnade in och gick glad i hågen därifrån. Bara att hålla tummarna nu, det kändes ju bar i alla fall :)
Jag är av den åsikten att när tentan är inlämnad så funderar man inte mer på den, finns folk som ältar, vänder och vrider och funderar på vad de svarat, men....vad ska vi göra åt det nu? Nu är det ju för sent! Det gäller att plugga smart och sen är det bara att surfa in i mål!

Nästa vecka är jag officiellt sista-termins-student och vi börjar vår praktik. 3 veckor förlossning, 3 veckor psykintensiven (PIVA) och 3 veckor vårdcentral med integrerad BVC följt av 5 veckor på förhoppningsvis en barnavdelning för min del. Nu är det nära!
Men först....HELG!

Trevlig fredag på er!

torsdag 17 januari 2013

Tentaplugg och äggost


Nu riktigt längtar jag till morgondagen! Känner att jag har pluggat på bra nu mot slutet och jag har massa kunskap som jag vill visa upp! Det får gärna vara tenta NU! :D
Konstig känsla, men samtidigt väldigt skönt, undrar om det beror på att det är min sista kurstenta på denna utbildningen!?  Tjoho, snart klar syrra på riktigt!
Sökte 4 sjuksköterskejobb idag i pluggpausen med, så nu börjar det verkligen bli på riktigt!

Fick lite tid över och slängde ihop en äggost med, tyckte att det var åå tiden!
Gjorde dock en lite mindre sats än vanligt för det blir ganska tjatigt att äta för många dagar i rad :)

Mormors äggost 1 liten eller ca 1/2 vanlig äggostform
2 l standardmjölk
2 dl gräddfil
1 3/4 grädde (20% ig)
4 ägg
+ strösocker till att strö över lagren nä den är färdig.

Se min tidigare äggost-post för att få instruktioner eller göra den större varianten :)

Snö

Godmorgon alla morgonpigga!
Morgonpromenaden avslutad, frukosten påbörjad....
Tinade blåbär i naturell yoghurt med lite hemmagjord musli, vem behöver konstgjort sötad yoghurt då!?

-7 grader och massa snö här i Halmstad nu så det blir till att promenera till skolan  på dagarna, och det är ju bra!? ;)
Har plockat fram min stegräknare igen för att få det svart på vitt hur mycket eller lite jag rör på mig i tentapluggandet. Har faktiskt kommit över 10 000 steg alla dagar utom 1 trots stillasittande plugg hela dagarna :D
Bra morot i alla fall, kan verkligen rekommendera stegräknare! Ett år anmälde jag mig till en sån där tävling, där man går ihop ett lag och  man registrerar sina steg varje dag på en hemsida. Man tävlar till en början mot de andra i sitt lag och sedan dras en vinnare av alla deltagare. Jäklar vad jag gick då! Stod inte still 1 minut! Bra kom-igång-träning för den som behöver motivation...

lördag 12 januari 2013

Pastasås á la quorn

Lördag igen då, jag fortsätter mitt plugg... ska sälja av lite kurslitteratur med, eller mycket kurslitteratur rättare sagt. Läser den näst sista teoretiska kursen nu, sista kursen innehållande en tenta och sedan är det bara praktik in i mål! :)

Dagens lunch bestod av en pastasås på quorn:

Senapssöt pastasås med quorn 2 port
3 dl frysta quornbitar
1/2 lite gul lök
1 msk rapsolja
1 burk cremé fraiche
1/4 dl vatten
2-3 tsk senap
1/2 rött äpple
salt + vitpeppar

1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Värm/stek quornbitarna enl. förpackningens anvisningar.
2. Skala och finhacka löken och vänd ner den i quornbitarna. Låt steka tills löken är mjuk.
3. Krydda och slå på lite vatten. Låt vattnet koka in någon minut. Tillsätt sedan cremé fraischen och senapen.
Sänk värmen och låt såsen puttra en stund.
4. Skölj och hacka äpplet i bitar och rör ner i quornsåsen mot slutet (annars blir det för mjukt, det ska behålla lite av sin crispighet).

Servera såsen med glutenfripasta i en djup tallrik.
Snabbt och lätt! :)

torsdag 10 januari 2013

Varför går det så T R Ö G T???

Kan inte fatta att jag har så mycket spring i benen, får inte tummen ur att sätta mig ner och plugga...Tenta nästa fredag och det är så galet mycket som ska tryckas in i huvudet! Akutsjukvård, brännskador, barn resp. äldres skillnader i den kliniska symptombilden, chock, palliativ vård, cancerrelaterad smärta och organtransplantation i en och samma tenta!?

Vi har hade var föreläsningar till sent på eftermiddagen varje dag så nu har jag bara 4 "lediga" dagar på mig att pressa in allt, borde verkligen sitta still och läsa! MEN, varför är det just när man har viktigt tentaplugg att göra som man inser att det hade vart bra att putsa fönstren, byta gardiner och städa toaletten, rensa i skåpen...sånt som man aldrig annars har lust med!?

Bestämde mig just för att göra en lista med alla teman och sedan dela upp dem på dessa dagarna så att jag inte har något val OCH att jag får lov att gå ut och slå klackarna i taket på lördag för att få upp motivationen lite, så det är lika bra att sätta igång!
Hej så länge!

onsdag 9 januari 2013

Smarrig lasagne


Glutenfri och vegetarisk lasagne med spenat och keso ca 5 port
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 förp krossade tomater med smak av örter & vitlök (à 390 g)
350 g fryst, tinad bladspenat
500 g keso (4%)
1 förp glutenfria lasagneplattor (jag använde sempers 12 st)
ca 2 dl riven god/smakrik ost 
Salt, svartpeppar och vitlökspulver
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs löken och vitlök mjuk och genomskinlig. Häll i de krossade tomaterna i grytan och låt koka 5 minuter.
    Tina spenaten enl. förpackningens anvisningar och rör sedan ner i grytan. Koka ytterligare 2-3 minuter. Krydda med salt, vitlökspulver och svartpeppar efter smak, men snåla inte på kryddorna, då blir dfet lätt tamt!
  3. Ta kastrullen från värmen och rör ner keson.
    Varva grönsaksröran med lasagneplattorna i en ugnssäker form (ca 25 x 30 cm,) Börja med ett lager grönsaksröra och avsluta med ett tunt lager röra.
    4. Garnera med ett lager riven ost.
    Grädda lasagnen mitt i ugnen i 225 grader, ca 30 minuter.
Detta blev dagens middag för mig som gärna äter vegetariskt, mycket bra om jag får säga det själv ;) Spenat är nyttigt, keso ger protein och tomater innehåller antioxidanter även om det är mycket pasta (kolhydrater) i lasagne. Välbehövligt i magen efter en lång dag! :D

måndag 7 januari 2013

Måndagmorgon!

Hejhopp!
Då var det alltså måndag igen, en hel arbetsvecka (pluggvecka) framför oss till nästa helg....
Började dagen med en härlig morgonpromenad i kylan och sitter nu här med ett 0,5 liters glas kaffe och ska ge mig på lite tentaplugg!
Har föreläsning mellan 15:00-17:15 idag, känn på den! Inte kul! Så, det blir några timmars hemmaplugg, kanske lite träning och helst både en sväng med dammsugaren och en avsvabbning av bilen innan.
Jag har trots allt 6 timmar på mig, så om jag sätter fart NU kanske jag hinner!? :)

Ha en underbar måndag alla ni! <3

söndag 6 januari 2013

Nybakat

Söndagmorgon, härlig morgonpromenad genom en dimmig och sovande stad följt av nybakade frallor och en stor kopp kaffe. Nu är jag redo för dagen! :)
Bakade fullkornsfrallor igår eftermiddag och resultatet blev saftigt och gott!
Jag hittade för en gångs skull ett färdigt recept på ICA som jag utgick ifrån för att få lite inspiration, men jag tog bort och la till ändå (jag kan inte följa recept!) så det blev ändå till mitt egna i slutändan.
Här är receptet som gav mig inspiration, och såhär blev mitt resultat:

 
 Glutenfria, saftiga fullkornsfrallor  ca 16 st
1 paket färsk jäst (50 g)
6 dl lättmjölk
4 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl havregryn (
ren havre)
2-3 tsk malda brödkryddor
ca 1 tsk salt
5 1/2 dl grov glutenfri mjölblandning
(jag använde Finax gröna mjölmix)
ca 2 dl fin glutenfri mjölblandning
(jag använde Finax röda) + ev. lite till utbakningen
Sesamfrön till garnering
  1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37grader och häll tillsammans med oljan över jästen och rör om. Blanda ner fiberhusk, havregryn och salt. Rör om och låt stå i 10 minuter.
  2. Tillsätt det mesta av mjölet och brödkryddorna och arbeta kraftigt antingen i matberedare eller för hand (degen ska vara ganska lös, men inte geggig!)
    Låt jästa 30 minuter under bakduk.
  3. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är väldigt lös, annars klicka upp degen med hjälp av 2 matskedar till 16 frallor/klickar på bakplåtspappersklädd plåt.
    Pudra en gnutta mjöl på varje "klick" och forma försiktigt till en rund bulle.
    Låt jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med kallt vatten och strö på sesamfrön eller solrosfrön. 
  5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills bullarna har fin färg.

lördag 5 januari 2013

Det blir inte alltid som man tänkt sig...


Efter en heldags "pappersarbete" åkte joggingdojjorna på och jag var riktigt peppad på att springa av mig lite!
Jag kom ca 1,5 km innan  jag började störtblöda näsblod! Jag gör det ibland när det är vinter och torr/kall luft, men det brukar inte vara så farligt så jag tänkte " äh, det är nog inte så farligt nu heller, jag går lite så blir det bättre!" Men icke! Jag fick rotat upp ett papper ur fickan och snart var det helt rött *FAN*.
Jag knölade ihop pappret till en hård strut och tryckte upp i näsan, sedan fick jag snällt gå hem igen med några väldigt stirrande blickar på mig... Inte precis vad jag hade räknat med! :(
Prepparerade näsan med återfuktande nässpray (som brukar motverka förekomsten av näsblod ganska bra) och utrustade löparjackan med lite blodstillandevadd, så imorgon gör vi ett nytt försök!
Det blev en kvällspromenad genom stan istället innan jag bänkade mig framför "Mamma Mia" filmen :D