måndag 19 mars 2012

Bohuslänsk äggost



            Bohuslänsk äggost          
3 liter standardmjölk (3%)
3 dl gräddfil
2,5 dl mellangrädde
6 ägg + 2 äggulor (de extra äggulorna är inget måste, jag har börjat göra utan dem)
+ strösocker till att strö mellan lagren vid upphällning i formen (jag brukar använda drygt 1 msk till varje lager)
+ ev. 1/2 tsk ättika (i fall inte massan skulle skära sig tillräckligt)
______________________________________________________________
1. Slå i mjölken i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.
2. Blanda ihop äggen och gräddfilen i en bunke. Tillsätt grädden och vispa sedan ner äggulorna.
3. Värm upp mjölken tills den börjar ryka, sänk temperaturen på plattan och rör i äggblandningen i kastrullen.
4. Låt sedan blandningen värmas långsamt under konstant omrörning. Massan börjar så småningom att skära, sänk då värmen något, massan får absolut inte koka!
5. Efter ca 1,5-2 timmar har massan skurit tillräckligt för att kunna tas av från plattan. ( Se bildbeskrivning nedan).
6. Vasslan ska klarna och det ska ha bildats stora klumpar i grytan (konsistens som havregrynsgröt).
Tänk på att ha tålamod och gott om tid när du börjar! Det tar sin lilla tid att göra äggost  :)




 Steg för steg:
Äggosten börjar skära efter ca 30-40 minuter. Sänk värmen när det börjar ryka och massan börjar klumpa sig. Vakta noga så att temperaturen inte är för hög!


Det är viktigt att röra hela tiden från botten så att mjölken inte bränner vid. Kontrollera noga att inte massan kokar, då blir äggosten hård!
Massan kommer att skära efter hand, ha tålamod!
Har det inte börjat gå ihop och bildas klumpar efter 1 timma kan du tillsätta 1/2 tsk ättika i kastrullen.

Massan tjocknar och blir lite som risgrynsgröt i konsistensen.Du får räkna med att det tar närmare 2 timmar innan massan är redo att hällas upp.

När vasslan klarnar och det bildats stora klumpar efter ca 1,5 timmar är det dags att dra kastrullen från plattan och låta den stå i 10 minuter utan omrörning, innan det är dags att "plocka upp den".

Äggosten tas upp med hålslev och får gärna mellanlanda i ett durkslag för att rinna av lite innan den öses upp i formen.

Ös upp äggosten i formen och täck lager för lager. Tryck till massan enda ut i kanterna och strö på ca 1 msk strösocker mellan varje lager äggost. Avsluta även med lite socker på toppen (detta kommer att smälta in i äggosten)

Täck med plastfolie och ställ in i kylen på en tallrik så att äggosten kan rinna av ordentligt.



Servera äggosten kall tillsammans med lite sylt, strösocker eller för ett nyttigare alternativ- med färska mixade bär (se bilden).