torsdag 22 mars 2012

Glutenfria tortillabröd

Nu jäklar har jag fått till det!
Pysslade ihop ett recept på glutenfria majstortilla idag och det funkade riktigt bra! Här får ni ta del av mitt egengjorda recept!

Majstortilla 10st
3dl majsmjöl (risentas finmalda)
1 1/4 dl grov mjölmix (man kan ta ljus mix om man inte vill ha fullkorn!)
2 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 dl kallt vatten

1. Blanda majsmjöl, mjölmix, bakpulver, och salt i en bunke.
2. Tillsätt oljan och rör sedan i vattnet lite i taget.
3. Blanda till en smidig deg.
4. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar och kavla/tryck ut varje del till en rund, tunn tortillaform. (täck med en handduk så att de inte torkar!)
5. Stek ett tortillabröd i taget i en torr stekpanna, ca 40 sekunder på varje sida- brödet ska få bruna fläckar på sig, då är det dags att vända.
6. Täck de värdiga bröden och låt dem svalna i folie och bakhandduk för att de ska mjukna och hållas mjuka och lite fuktiga.
7. Frys de bröd du inte ska använda i fryspåsar så fort de kallnat.

Lite steg för steg bilder:



Tillsätt inte allt vattnet samtidigt utan ta bara så mycket att degen håller sig smidig utan att vara våt.

Jag tryckte ut mina bröd med händerna eftersom att degen snabbt blir torr och kan vara svår att kavla.

Stapla de färdiga bröden på hög så att de håller sig mjuka och fuktiga.