lördag 24 mars 2012

Enkla, glutenfria pizzabullar

Mina lättgjorda pizzabullar som jag slängde ihop lite snabbt idag innan jag fick gäster får ni nu recept på här!
Super enkla och goda att ha i frysen och lätt kunna ta med på utflykten eller i lunchlådan.




Glutenfria pizzabullar  32 st
1 pkt jäst
4 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin
3 tsk salt
1 pkt (400g) semper glutenfri mjölmix med fibrer
1 dl ljus mjölmix + ca 1/2-1 dl till utbakningen.

200g passerade tomater (eller krossade tomater om man gillar tomatbitar)
1 krm torkad basilika
1 tsk torkad oregano
3 dl riven ost
(ev. 200g rökt skinka om du inte vill ha bullarna vegetariska)

*Värm mjölken till ca 40 grader i micron. Tillsätt de smälta margarinet och känn efter att degvätskan är ljummen (runt 37C)
*Smula jästen i en bunke och tillsätt hälften av degvätskan. Rör om tills jästen löst upp sig och häll sedan i resten av mjölken.
*Tillsätt salt och den fiberberikade mjölmixen. Arbeta till en smidig deg och arbeta in den sista decilitern av mjölet, tillsätt mer om degen verkar kladdig. (Den ska släppa från bunkens kanter och vara smidig så att den håller ihop).
*Låt degen jäsa i 20 minuter under bakduk, undertiden kan du passa på att riva osten och göra i ordning din önskade fyllning (man kan ha 200g strimlad, rökt skinka i om man inte vill ha en vegetarisk variant)

*Sätt ugnen på 250C.
*Ställ ut totalt 32 muffinsformar på ugnsplåt.
*Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 och kavla ut varje del till en rektangel, hyfsat tunn (som när du bakar kanelbullar). Bred på passerade tomater, riven ost, oregano och basilika (och ev. skinka om du vill ha det)
*Rulla ihop rektangeln till en rulle från den vågräta långsidan. Dela rullen i 16 lika stora delar och lägg varje del med snittytan uppåt i en muffinsform.
*Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 7-10 minuter, bullarna ska få en fin färg, men inte brännas vid.

-->Förvara dina färdiga pizzabullar i kylen och dem du inte ska använda direkt fryser du in i fryspåsar.