lördag 1 december 2012

Lussebullar!


Ledig helg!
Det är 1:a december och för första dagen riktigt kallt i Halmstad (-5 grader). Hela Sverige verkar ha snö, massa snö, men inte vi....jag nöjer mig än så länge med frosten som pryder gräsmattan med ett vitt skimmer.
Lägenheten pyntades med adventsstjärna och ljusstakar, julmusiken sattes på och jag satte igång med lussekatts bakning!
Förra året gjorde jag helt galet goda glutenfria lussekatter så i år utgick jag från samma recept men bytte ut 2 1/2 dl av mjölet mot fiberberikad mjölmix.
Lite nyttigare och gott som bara den!
Gillar att bullarna blir saftiga, jättelätta att knåda och smaskiga, allt i ett!
Rekommenderar er verkligen att göra dessa till adventsbaket, med eller utan fiberberikad mix (blir lika bra vilket som)

Underbara glutenfria lussebullar 20 st
50g jäst för söta degar
75g margarin
2 dl lättmjölk
2 tsk fiberhusk
1 dl kesella
1 krm salt
1 pkt saffran
1 dl strösocker
1 pkt sempers glutenfria mjölmix (fin mix) men spara 1-1 1/2 dl till utbakningen
eller 2 1/2 dl mjölmix med fibrer och ca 5 dl fin mjölmix.

1. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37C.
2. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan och rör om.
3. Tillsätt fiberhusken och låt svälla i 10 minuter.
4. Rör i saffran, kesella, socker och salt.
5. Arbeta in mjölet till en smidig deg och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 20 delar och rulla ut varje del till en rulle och forma till en lussebulle som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar.
7. Sätt ugnen på 250C.
8. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
9. Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och tryck i russin om så önskas.
10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250C i 5-7 minuter (Bullarna ska få en fin ytfärg).
Låt kallna under bakduk.



Inga kommentarer: