lördag 13 oktober 2012

Piroger


Piroger kan vara en av de absolut bästa utflyktsrätterna, jag brukar få ett infall då och då och göra en stor sats som jag slänger i frysen och plockar upp till matlådor sedan. Nu var en sådan dag, det blev ett helt gäng tacokryddade köttfärspiroger som nu fyller min frys, lovely!
Glutenfria med en supersmidig deg som inte smular, det gillar vi...


Emelies glutenfria köttfärspiroger  25st:
50g jäst
  4 dl ljummet vatten
  3 msk rapsolja
 2 msk fiberhusk
  1,5 dl kesella
1 tsk salt
  7-8 dl fin mjölmix 
ca 5 dl grov mjölmix
1 uppvispat ägg till pensling

500g blandfärs
1 burk majs
1 gul lök
1 pkt fetaost eller 2,5 dl riven ost
1 påse tacokryddmix (OBS! kontrollera att kryddan är glutenfri!)
1. Smula jästen i en bunke.
2. Häll på de ljumma vattnet och rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt fiberhusk, salt och olja och rör om väl. Låt blandningen svälla i 10min.
4. Häll ner kesella, och det mesta av mjölet och arbeta degen väl tills den blir smidig (den ska inte vara kladdig, tillsätt i så fall mer mjöl).
Låt jäsa under bakduk i 30 min.

5. Medan degen jäser sätter du ugnen på 250grader och gör i ordning fyllningen.
6. Bryn köttfärsen i en teflonpanna tills den är genomstekt och smulig.
7. Skala och finhacka löken och vänd ner den i färsen, bryn ytterligare någon minut tills löken är genomskinlig
.8. Rör ner tacokryddan, tillsätt vatten enligt förpackningen och låt puttra ihop några minuter.
9. Vänd ner majsen i köttfärsröran.

10. Ta upp degen på ett mjölmixat bakbord, knåda och dela den i 25 delar.
11. Kavla ut varje del till en oval och lägg på köttfärsfyllning, toppa med fetaost eller riven ost innan degknytena viks ihop.
12. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda sedan i 250 grader i mitten av ugnen ca 10- 15 minuter.



Inga kommentarer: