Börjar med att bjuda på lite julgodis som jag hunnit med att tillverka under min bloggfrånvaro...
Chokladkola!
Chokladkola!
Chokladkola ca 36 bitar
100g margarin
2 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
+ rapsolja till plåten
100g margarin
2 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
+ rapsolja till plåten
1. Börja med att olja en rektangulär ugnsform eller plåt som du sedan ska hälla upp kolan i.
2. Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull.
3. Rör i sirap, socker, vispgrädde och vaniljsocker. Koka under omrörning tills smeten tjocknar och klarar kulprovet (droppa några droppar smet i ett glas med kallt vatten, ta upp "smeten" och forma till en kula mellan fingrarna. När det blir en fast kula, inte för hårt--> då blir kolan hårt i stället för seg, så är smeten klar)
4. Ta kastrullen från plattan, sikta i kakao och rör om väl.
5. Häll upp smeten i den smorda formen och ställ svalt så att kolan stelnar.
6. Klipp kolan i lagom stora bitar och slå in i smörpapper eller plastfolie.
2. Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull.
3. Rör i sirap, socker, vispgrädde och vaniljsocker. Koka under omrörning tills smeten tjocknar och klarar kulprovet (droppa några droppar smet i ett glas med kallt vatten, ta upp "smeten" och forma till en kula mellan fingrarna. När det blir en fast kula, inte för hårt--> då blir kolan hårt i stället för seg, så är smeten klar)
4. Ta kastrullen från plattan, sikta i kakao och rör om väl.
5. Häll upp smeten i den smorda formen och ställ svalt så att kolan stelnar.
6. Klipp kolan i lagom stora bitar och slå in i smörpapper eller plastfolie.
Kolan förvaras sedan i kylskåpet!
2 kommentarer:
Hej
Jag har lånat 2 recept av dig ett på jättebra pepparkakor och ett annat på skorpor, jättesmarrigt. Jag har givetvis skrivit in en direktlänk till din blogg i inläggena:) Tack:)
Vad roligt att jag kan inspirera!
Lycka till med bakningen! :)
Skicka en kommentar