söndag 20 januari 2013

Glutenfri fullkornslimpa



Tänkte fylla på brödförrådet i frysen lite inför kommande praktikperiod när det blir stressigt med tidig morgon, sen kväll och uppe mitt i natten, så morgonen består av lite bakning :) Tänkte förnya mig lite och inspirerades av receptet på Finax gröna förpackning. Utgick från det även om jag la till och tog bort, och det blev riktigt bra bröd :)
 
Glutenfri fullkornslimpa
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
1 1/2 msk brödsirap
2 tsk brödkrydda
1 tsk salt
ca 7 dl grov, glutenfri mjölmix (Finax gröna)

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om och rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt salt, brödkrydda, olja, sirap och det mesta av mjölmixen.
3. Rör ordentligt, helst i assistent, tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Olja en avlång brödform och häll upp degen i formen. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
5. Grädda brödet i 200grader i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter.

Låt brödet kallna på galler under bakduk.   
Skiva upp brödet och frys in i påsar så blir det lättare att ta upp några skivor i taget eftersom glutenfritt bröd gärna torkar och blir smuligt annars.

Inga kommentarer: